Videolektioner

YouTube-kanaler och korta videolektioner

CrashCourse – Astronomy är en serie videoklipp som lär ut astronomi på ett pedagogiskt sätt. Varje avsnitt är en introduktion till ett nytt astronomiskt område och serien täcker alltifrån astronomins historia till teleskop, galaxer, stjärnor och kosmologi. Såväl grundläggande som mer avancerade koncept gås igenom. Du hittar serien här. Serien passar elever i senare delarna av grundskolan samt gymnasiet.

Crash Course Kids är en engelskspråkig introduktion till astronomi för barn och ungdomar. Du hittar alla avsnitt i spellistan Space Sciense.  Här kan eleverna lära sig mer om gasplaneter, svarta hål, galaxer och mycket mer. I videon förklaras koncept på ett illustrativt och pedagogiskt sätt, och de kan därför användas fristående i undervisningen. Serien passar mellan- och högstadieelever.

Veritasium är elevernas fysiklärare på youtube. Muller eller Veritasium som hans YouTube-kanal heter förklarar fysikaliska-fenomen med många intressanta exempel och pedagogiska metaforer. Passar såväl grundskole- som gymnasieelever.

SciShow Space är en YouTube-kanal som pratar om de senaste nyheterna när det kommer till rymden. De förklarar nyheterna på ett pedagogiskt och lekfully sätt. Här hittar du SciShow Space.

Physics Girl har en YouTube-kanal som inriktar sig på fysik i allmänhet men hon har en egen spellista som enbart behandlar områden som rör astronomi och rymdvetenskap. Här kan eleverna få astronomiska koncept förklarade för sig på ett visuellt och lättförståeligt sätt. PhysicsGirl helaYouTube-kanal hittar du här.