Senaste nytt!

Stellarium till rymdlektionerna

Stellarium till rymdlektionerna

Med programmet Stellarium kan du som lärare visa för dina elever hur universum ser ut och låta dem studera solsystemet och stjärnorna. Det finns flera uppgifter och laborationer som kan utföras med hjälp av Stellarium.

Här kan du hitta och ladda ner programmet: http://www.stellarium.org/sv/

För åk 7-9 och gymnasiet kan ni genomföra laborationen ”Titta på månen”. Där kan eleverna få kunskaper om hur månens faser fungerar samt få en bild över hur det ser ut i verkligheten.

Här kan du ladda ner laborationen: Laborationshandledning_Titta_på_månen

Forskarfnatt på Naturhistoriska riksmuseet

Forskarfnatt på Naturhistoriska riksmuseet

Fredagen den 7 de oktober finns chansen att träffa forskarna på Naturhistoriska Riksmuseet och få svar på frågor om deras jobb. Mellan 13.00 och 15.00 finns forskarna på plats i Kassahallen på museet för att möta besökare.

Första fredagen i varje månad samlas forskare från museet för att diskutera ett speciellt tema och prata med besökarna om deras jobb.

Läs mer om träffen här!

Utmaning: Träna som en astronaut

Utmaning: Träna som en astronaut

MissionX är en utmaning som fokuserar på träning, kost och naturvetenskap. Uppdragen är utvecklat tillsammans med ESA och NASA och utgår från den träning som astronauter utför.

När klassen deltar i MissionX får de flera uppdrag som går ut på att dels träna som en astronaut men även att rapportera och följa andra klasser runt om i världen som gör samma uppdrag.

Varje aktivitet ger ett visst antal poäng som redovisas via projekts hemsida och tillsammans med de andra klasserna hjälper eleverna AstroCharlie att gå till månen.

Här kan du läsa mer om projektet och anmäla din klass: Teknikens Hus_MissionX

ForskarFredag på Vetenskapen Hus

ForskarFredag på Vetenskapen Hus

Den 30 september är det dags för ForskarFredag! Där får du ta del av ett brett utbud av spännande forskarpresentationer, shower, dialoger och flera prova-på-experiment. Det huvudsakliga evenemangen äger rum på Medborgarplatsen men nytt för i år är att du nu kan ta en forskarbuss till workshops och dialoger som sker på Vetenskapens Hus och Albanova. På eftermiddagen avgörs Stockholms delfinal i den rikstäckande tävlingen Forskar Grand-prix där du kan vara med och rösta från vinnaren!

Här kan du läsa mer om programet och anmäla dig och din klass till ForskarFredag: http://www.vetenskapenshus.se/forskarfredag

Prova-På-Dag på Vetenskapens Hus

Prova-På-Dag på Vetenskapens Hus

Kom ihåg att anmäla er till Vetenskapens Hus prova-på-dag för lärare nu på måndag den 5 september! Under dagen kommer ni att gå igenom flera skolprogram och själva testa på dem för att enklare nå ut med kunskapen till era elever sen när ni genomför aktiviteten i klassrummet.

Anmäl er och läs mer om kvällen här:
http://www.vetenskapenshus.se/prova-p%C3%A5-dag

Nytt rymdspel på ingång!

Nytt rymdspel på ingång!

På fredag släpps det nya rymdspelet No Man´s Sky. I spelet får man själv upptäcka ett enormt universum av planeter med olika sorters djur, växter, klimat och mineraler. Spelet går ut på att utforska universum på egen hand och erövra planeter och döpa djur. Varje spelare släpps i olika delar av spelets gigantiska universum så spelare har därför all chans i världen att upptäcka helt nya delar. Man kan ge dig ut på ett äventyr utan dess like där valuta och poäng erövras genom att upptäcka nya arter och utvinna mineraler i de oupptäckta världarna.

Spelet kostar 59,99 dollar. Förbeställ spelet HÄR!

15 saker som förklarar No Man´s Sky